Szúri Nágammá: Levelek Srí Ramana Maharsi ásramjából
Filosz, Budapest, 2006.

Szúri Nágammá tíz évig élt a 20. századi India egyik legnagyobb szentje, Srí Ramana Maharsi közelében, ahonnan leveleket írt bátyjának. A kötetben szereplő levelek hű képet festenek Srí Ramana Maharsi mindennapjairól, csodálatos lényéről és azokról az útmutatásokról, melyeket a hozzá forduló keresőknek adott. A leveleken révén egy nő szemén keresztül nyerünk bepillantást az ásram világának hétköznapjaiba. A szent életéről és tanításáról számos könyv és visszaemlékezés jelent meg az őt ismerő tanítványai tollából, Nágammá írását mégis egyedülállóvá teszi személyes hangvétele, érzékenysége és az apró részletek megjelenítése.
Szúri Nágammá Srí Ramana Maharsi egyik legismertebb női tanítványa és követője volt, aki tíz esztendőt töltött a szent mellett, és könyveiben örökítette meg ennek az időszaknak a legemlékezetesebb pillanatait. A már gyermekként özvegyi sorsa jutott fiatal lányból, akinek taníttatására nem pazarolt pénzt a család, a telugu költészetben és a szent iratokban jártas, szellemi magaslatokra jutott szellemi gyakorló lett.

Részlet a könyvből:

„El sem tudjuk képzelni, milyen jelentőségteljesek a mahátmák szavai. Arra kérsz, hogy papírra vessem őket, de hogyan is tudnám Bhagaván szavainak különleges báját visszaadni? (…) Egyik legutóbbi versemben azt írtam, hogy minden szava szentírás. De miért csak a szavait említem? Hiszen ha valaki rendelkezik a megértés képességével, akkor a tekintete, testtartása, tettei és mozdulatlansága, ki- és belégzése, és minden vele kapcsolatos történés jelentőségteljes.”