Ganga: Ki vagy valójában? Kérdések és válaszok a megfogalmazhatatlanról

Filosz, Budapest, 2010.

Ebben a könyvben beszélgetéseket olvashatunk a végső megértésről, mely elvezet minket a káprázattól való megszabaduláshoz, és valódi természetünk felismeréséhez.

Részlet a könyvből:

„Nincs híd az illúzió és a valóság között. Ettől függetlenül valamilyen útmutatásra szükség van. Ez történhet csendben is. De a csend révén nagyon kevesen fogják felfogni, megérteni. Ezért szavakkal is mutathatjuk az irányt, de a cél az, hogy túljussunk a szavakon. A megszabadulásban tehát lehet olyan tapasztalatod, hogy az én eltűnik, és nem ragadsz meg semmit. De ez még mindig egy tapasztalat, amely az énhez kötődik. A megszabadulás éppen az, hogy látod: minden, aminek történnie kellett, történnie kell vagy éppen történni látszik, az tapasztalás, illúzió.“

Gangáról:

A belga származású Ganga a századvég egyik legnagyobb hatású indiai tanítójának, Pápádzsínak volt tanítványa és egyben második felesége. Már igen fiatalon spirituális keresésbe kezdett, és huszonkét évesen Indiába utazott. Itt találkozott mesterével, Srí Ramana Maharsi tanítványával. Pápádzsí ezt mondta róla: „Felismertem benne a tüzet, a szabadságért lobogó tüzet. Ez a tűz nagyon ritka, nem sok arcon látom, de egy pillantás elég volt, hogy felismerjem: ő az egész életét annak szentelte, hogy megtalálja a szabadságot.”
Ganga mestere 1997-ben bekövetkezett halála után kezdett tanítani.