Arthur Osborne: Az Önismeret ösvénye. Srí Ramana Maharsi élete és tanítása
Filosz, Budapest, 2011

A kiváló tollú angol szerző szinte minden lényeges információt összegyűjt ebben a kötetben Bhagaván Srí Ramana Maharsi (1879-1950) életéről és tanításáról. A világszerte egyre nagyobb tiszteletnek örvendő bölcset, aki tizenhat éves korában ismerte fel a világ alapjául szolgáló legfőbb Valóságot, India legkiemelkedőbb szentjei között tartják számon. Srí Ramana üzenete az, hogy az Ön-ismeret nem valami újonnan elérendő dolog, hiszen nem más, mint tudatára ébredni természetes állapotunknak, amely

„India örökségét számtalan szent és jógi gazdagítja. Ramana Maharsi ezt a hagyományt képviseli, és szellemi nagysága emberek millióinak mutatja a követendő irányt. A hozzá hasonló mesterek megvilágítják az utat, és enyhülést hoznak a szenvedő emberiségnek.”
őszentsége a Dalai Láma

„Különösen fontos ez a könyv korunkban, melyet a sóvárgó, ugyanakkor ellenkező szkepticizmus jellemez… [A Maharsi tanítása] képessé tesz minket arra, hogy megszabaduljunk a dogmáktól és babonáktól, a szertartásoktól és formaságoktól, s szabad lelkekként élhessünk.”
Dr. Sz. Rádhákrisnan

A szerzőről:
Arthur Osborne (1906-1970) oxfordi tanulmányai befejeztével először Lengyelországba költözött, majd a II. világháború kitörése előtt egy bangkoki egyetemre került. Ezt követően négy évet japán hadifogolytáborban töltött. 1945-ben utazott Indiába, és hátralévő életének nagy részét – immár Srí Ramana tanításának követőjeként – ott is töltötte. ő volt az alapító-szerkesztője a The Mountain Path (A hegyi ösvény) című spirituális folyóiratnak, ezenkívül több fontos könyvet írt és szerkesztett.