Gangaji: A szabadság folyója
Filosz, Budapest, 2009

„Gangaji jogosan mondja: »Amiről beszélek, annak semmi köze a valláshoz«… Szavai az igazság élő felismeréséből fakadnak, nem pedig az elme felhalmozott tudásából.” (Eckhart Tolle)

Gangajiról:

Gangaji 1942-ben született Texasban Antoinette Roberson Varner néven. Családi problémák miatt gyermekkora egyáltalán nem volt felhőtlen. Délen még azok után sem érezte otthon magát, hogy férjhez ment és kislánya született. 1972-ben San Franciscóba költözött, és spirituális keresésbe kezdett. Nem sokkal ezután elvált, és egy politikai aktivistaként eltöltött időszak után letette a buddhista fogadalmakat, zen és vipasszaná meditációt gyakorolt, és egy tibeti buddhista központ vezetésében segédkezett.
Élettársával (a későbbiekben férjével), Eli-jal öt éven keresztül vezettek egy gyógyító központot San Franciscóban. Az anyagi siker és a hatalmas jelzálogkölcsön azonban inkább teherré, mint áldássá vált számukra. Egy szép napon komolyan átgondolták életüket, és eltűnődtek rajta, mi történt velük. Mivel egyszerűbb életre vágytak, eladták házukat, és Hawaiira költöztek.
Gangaji továbbra is állhatatosan vágyott az igazságra és a beteljesedésre, és azért imádkozott, hogy megtalálja tanítóját. Imái 1990-ben meghallgatásra találtak, amikor Indiában találkozott Srí Ramana Maharsi egyik tanítványával, Srí H. V. L. Púndzsával (Pápádzsíval). E találkozás alkalmával Gangaji mélységes megkönnyebbülést élt át, és megérezte, hogy végre rátalált arra, amit keresett. Púndzsadzsí egyszerűen és közvetlenül mutatott rá: „Te a szabadság vagy. Az Igazság vagy.” Ez a felismerés Gangaji lelke legmélyéig hatolt, és teljesen megváltoztatta az életét.

Annak titka, hogy mélyebbre hatoljunk – magyarázza Gangaji -, éppen abban rejlik, hogy sehová se menjünk, mivel nincs semmi megvalósítani- avagy elérnivaló. Mindössze annyi szükséges részünkről, hogy legyünk, s ebben semmi rejtélyes nincs. Gangaji azt tanácsolja, hogy adjuk fel személyes történeteinket, melyek elkerülhetetlenül magukkal hozzák a vég nélküli kötődéseket s az elkülönülés fájdalmát és szenvedését. Ahhoz, hogy belemerüljünk saját magunk határtalan mélységébe, szembe kell néznünk legmélyebb félelmeinkkel, s engednünk kell, hogy a világ – ahogy mi ismerjük – eltűnjön.
Az igazság egyszerűsége és közvetlensége, amelyet Gangaji megoszt mindenkivel, különböző hátterű, foglalkozású és nemzetiségű emberek ezreit vonzza hozzá, akik összejöveteleit (szatszangjait) és elvonulásait világszerte látogatják.

Részlet a könyvből:

„Kérdezd meg magadtól: »Mi az, amit akarok? Mi az, amit igazán akarok?« Ismerd fel, mit akarsz végül! Légy nagyon őszinte! Amikor felteszed magadnak ezt a kérdést, ne próbálj egyetlen apró hazugságot se belecsempészni a válaszba.
Ha amit akarsz, az egy új kapcsolat, még több pénz vagy valami még jobb, kérdezd meg magadtól: »Mit fog ez adni nekem?« Amikor megkapod a választ, kérdezd meg újra: »És az mit ad nekem?« Ha az önmagadnak feltett kérdések feltárják, hogy amit végül is akarsz, az az igazság, a béke vagy a szabadság, akkor minden vágyadat összpontosítsd abba az egyetlen vágyba. Váltsd be minden váltódat! Tegyél fel mindent egy lapra az igazságért: a testedet, a történetedet és minden kapcsolatodat.”