Rishi: A keresés vége
Filosz, Budapest, 2024

Rishi az Amerikai Egyesült Államokban született advaita tanító, aki jelenleg az indiai Tiruvannámalaiban él. Néhány éve súlyos betegségen esett át, hosszú hónapokig élet és halál között lebegett. Ez a tapasztalat csak elmélyítette korábbi spirituális megértését:

„Ráeszméltem, hogy bármikor elveszíthetem a testem, és ha abban a pillanatban nem értem meg a Lét természetét, akkor ki tudja, kapok-e még egy testet, hogy képes legyek felismerni a Lét természetét?

Tudtam, hogy haldoklom, a testem egyértelműen haldoklott, ment el, ezért mindennap megkérdeztem: »Mi nem hal meg?«

Úgy gondolom, az egyik legtartósabb felismerés, amelyre ebből a tapasztalatból szert tettem, annak a mély megértése, hogy a tudatosság megmarad, függetlenül attól, hogy van-e testtudatosság vagy elmetudatosság.”

Ebben a kötetben a vele való találkozásokon (szatszangokon) elhangzott beszélgetések közül válogattunk, továbbá helyet kapott egy interjú is.

Részlet a könyvből:

„Arra bátorítalak, hogy rendületlenül, kitartóan, mindig kérdezd meg: »Tudatos vagyok? Mi az, ami tudatos? Ki vagyok én?« De ne azért tedd ezt, mert valaki más akarsz lenni, vagy másmilyenné szeretnél válni, hanem azért tedd fel ezeket a kérdéseket, hogy tökéletesen megértsd: nem igaz, amit magadról hiszel, akinek gondoltad magad. Minden, amit ebben a percben gondolsz magadról, az nem igaz – hacsak éppen nem az Abszolút Tudatosságnak hiszed magad.”