Ramés Sz. Balszékar: A jelenségvilágon túl. Srí Niszargadatta Mahárádzs tanításai
Filosz, Budapest, 2010

Srí Niszargadatta Mahárádzsot (1897-1981) sokan a XX. századi India egyik legnagyobb bölcsének tartják, akiben India évezredes szellemi hagyománya és élő bölcsessége hallatlan erővel és elevenséggel megtestesült. Neve immár fogalommá vált Indiában, sőt a Nyugaton is. Mahárádzs akkor vált világhírűvé, amikor az őt felkeresőkkel folytatott beszélgetéseit összegyűjtötték, és 1973-ban I Am That (Én Az vagyok) címmel kiadták. Sok tekintetben egyedülálló tanítását úgy üdvözölték, mint a közvetlen utat, mely az önmagunkra ébredés úttalan céljához vezet.

Jelen kötet szerzője, Ramés Sz. Balszékar a Bank of India vezérigazgatóként ment nyugdíjba 1977-ben. Nem sokkal ezután egy folyóiratban olvasott egy bizonyos Niszargadatta Mahárádzsról, aki a hinduizmus advaita (kettőség nélküli) ágát tanította, amely mindig is erősen foglalkoztatta őt. Elment hát, hogy meghallgassa Mahárádzsot, és azonnal felismerte: megtalálta mesterét. Néhány hónap után már ő volt Mahárádzs napi beszélgetéseinek egyik tolmácsa.
A jelenségvilágon túl című művében áttekintést nyújt a nagy bölcs tanításáról és tanítási módszeréről, a Mahárádzs és a látogatók között elhangzott beszélgetéseket véve alapul.

Részlet a könyvből:

„Te túl vagy téren és időn, s ezekkel csak az itt és most pontján állsz kapcsolatban. Máskülönben azonban időtlen és tér nélküli vagy, és egyetlen tapasztalás sem sebezhet meg. Értsd meg ezt, és ne gyászolj többé! Ha egyszer felismered, hogy nincs semmi ezen a világon, amit sajátodnak nevezhetsz vagy kell nevezned, akkor kívülről fogsz tekinteni rá, mint ahogy egy előadást nézel a színházban vagy egy filmet a filmvásznon: csodálod és élvezed, talán szenvedsz is, de lelked mélyén nem érint meg semmi.”